Heidari Javad 185

Hei!

Olen Javad Heidari 34v. Saavuin suomeen 2008 ja olen asunut Raisiossa vaimoni ja 14v poikani kanssa 2013 lähtien. 

Saavuttuani Turkuun opiskelin suomenkieltä kristillisessä opistossa suorittaen samalla peruskouluopintoja vuoden verran. Vuonna 2011 pääsin ammattikouluun lähihoitajaopintoihin, joiden ohella työskentelin ravintolassa iltaisin.  2015 valmistuin lähihoitajaksi ja pääsin heti sijaseksi harjoittelupaikaani. Saman vuoden toukokuussa sain vakituisen työpaikan Raision kotihoidossa.

Ennen Suomeen tuloa tein ompelutöitä 11-vuotiaasta asti ja minulla oli jopa oma yritys jo 19-vuotiaana. Viime vuonna päätimme kaverini kanssa perustaa myös oman yrityksen tänne Raisioon. Teen yhä lähihoitajan työtä ja ohella työskentelen yrityksessämme.

Vuonna 2015 minua pyydettiin myös tulkkaustyöhön Voxor- ja Raision tulkkauspalveluun. Silloin aloitin tekemään tulkkaushommia ja teen niitä edelleen kun ehdin. Lisäksi teen keikkatyötä Mehiläisen hoivakodeissa ja otan pitkävuoroja kotihoidossa.

Olen huolissani nuorison hyvinvoinnista koulussa; heidän elämähallinnastaan ja mielenterveysongelmistaan. Näistä haasteista olen kuullut keskusteluissa oman poikani kanssa ja itseasiassa ilman poikaani ja yhteistä, avointa keskustelemme, en olisi tiennyt tästä asiasta. Nuorison lisääntyneet ongelmat ja oman lapsen pärjääminen ovat jokaisen vanhemmat huoli nykyään.

Lisäksi haluaisin nostaa esille maahanmuuttajien potentiaalisen työvoiman hyödyntämisen käytännössä. Omasta kokemuksesta voin todeta, että kaikille avoimien yritysneuvontatilaisuuksien lisäksi maahanmuuttaja tarvitsee selkeämpää, käytännönläheistä tietoa, ammattitermistön avaamista sekä tietoa yrittäjän vastuusta, eduista ja oikeuksista Suomessa, esimerkiksi terveydenhuollosta.

Yleisessä tiedossa lienee maahanmuuttajien potentiaali kulttuurin rikastamiselle, mutta käytännössä sitä voisi hyödyntää enemmän. Oman toiminimen kautta esimerkiksi musiikinopettaja voisi antaa soittotunteja myös oman kulttuurinsa soittimilla, sokerileipuri voisi lisätä perusvalikoimaansa myös kansanvälisiä herkkuja.

Näin ajatellen jokainen ymmärtää maahanmuuttajien matalakynnyksisen yrittäjyyden suoran yhteyden työllistämiseen ja hyvinvoinnin kasvuun.

Kaiken kaikkiaan tavoitteeni on auttaa Raision kasvun edistymistä, sekä omalta osaltani huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista, ja oikeudesta rauhalliseen asumiseen ja elämään.

Javad Heidari